Хімія 9 клас
26.05. ТЕМА. Повторення. Генетичний зв'язок між класами неорганічних та органічних сполук.
27.05. ТЕМА. Екскурсія (Водоочисна станція. Підприємства з виробництва пластмас, цукровий завод, кондитерська, хлібопекарня.)
ЗАВДАННЯ: написати свої враження від віртуальної екскурсії
ЗАВДАННЯ: повторити & 14-15, с. 83 №110 (в,г), № 114(на вибір 2).
12.05. Тема. Роль хімічної науки для забезпечення сталого розвитку людства. Представлення результатів навчального проєкту №23 «Дослідження достовірності реклами з погляду хімії» - Кісіль М.
26.05. ТЕМА. Повторення. Генетичний зв'язок між класами неорганічних та органічних сполук.
ЗАВДАННЯ: виконати творче завдання з відео, підібравши певний метал(вибір), фото на вайбер.
27.05. ТЕМА. Екскурсія (Водоочисна станція. Підприємства з виробництва пластмас, цукровий завод, кондитерська, хлібопекарня.)
ЗАВДАННЯ: написати свої враження від віртуальної екскурсії
19.05.ТЕМА. Повторення. Розв'язування розрахункових задач.
ЗАВДАННЯ: розв'язати задачі за варіантами (на вибір)
Задача 1 (1 варіант)
Дано термохімічне рівняння реакції горіння карбон(ІІ) оксиду:
2СО (г) + О2 (г) = 2СО2 (г), ΔН = – 566 кДж.
Обчисліть
кількість теплоти, що виділиться при спалюванні
4 моль карбон(ІІ) оксиду.
Задача 2.Визначити відносну молекулярну масу алкану, що містить 18 атомів Карбону.
Задача 3.Вивести
формулу алкену, якщо відносна молекулярна маса його рівна 490.
Задача 1 (2 варіант)
За певних умов вуглець масою 120 г окиснюють до карбон (ІІ) оксиду. При
цьому виділяється 1105 кДж теплоти. Напишіть термохімічне рівняння реакції.
Задача 2. Визначити відносну молекулярну масу алкіну, що містить 40 атомів Гідрогену.
Задача 3. Визначити масову частку Гідрогену у алкіні , що містить 5 атомів Карбону.
20.05. ТЕМА. Повторення. Складання рівнянь окисно-відновних та йонних реакцій.
12.05. Тема. Роль хімічної науки для забезпечення сталого розвитку людства. Представлення результатів навчального проєкту №23 «Дослідження достовірності реклами з погляду хімії» - Кісіль М.
ЗАВДАННЯ: виписати роль хімічної науки для розвитку людства.
13.05. Тема. Хімічна
наука і виробництво в Україні. Видатні вітчизняні вчені – творці хімічної
науки. Представлення результатів навчального
проєкту №20 «Видатні вітчизняні хіміки
як учені й особистості» - Федорова І.
ЗАВДАННЯ: виписати місто і хімічне виробництво, яке розвинене.
05.05 Тема. Багатоманітність
речовин та хімічних реакцій. Взаємозв’язки між речовинами та їхні
взаємоперетворення.
Завдання:&35-36 с. 205 №258(1 на вибір), с. 210 № 261 (1 на вибір), записати з відео всі класифікації хімічних реакцій.
06.05 Тема.Місце хімії серед наук про природу, її значення для розуміння наукової картини світу.
28.04 Тема. Первинний інструктаж з БЖ Практична робота№5
«Виявлення органічних сполук у харчових продуктах.»
06.05 Тема.Місце хімії серед наук про природу, її значення для розуміння наукової картини світу.
Представлення результатів навчальних проєктів №21 «Екологічна ситуація в моїй місцевості:
відчуваю, думаю, дію.» - Гринь М.
№22 «Анкетування учнів
навчального закладу щодо їхньої участі у розв’язуванні екологічних проблем
місцевості.» - Кошелєнко К.
Завдання: переглянути відео, &37, створити схему "Хімія та інші науки", показавши зв'язки між науками.
28.04 Тема. Первинний інструктаж з БЖ Практична робота№5
«Виявлення органічних сполук у харчових продуктах.»
Перегляньте відео, виконайте практичну роботу та оформіть звіт.
29.04 Тема. Тематична контрольна робота
Виконати за варіантами фото на вайбер.
І
варіант (Грєбєннікова, Соловйов, Олександров, Стиранець, Федорова)
Завдання
1-6 мають по чотири варіанти відповіді. У кожному завданні лише одна
правильна. ( по 0,5 б.)
1. Позначте
формулу оцтової кислоти:
А.С2Н5ОН; Б. НСООН;
В.СН3СООН; Г. С17Н35СООН.
2.
Загальна формула насичених одноатомних спиртів:
А. Сп(Н2О)m; Б. R1CООR2; В. СН3СООН; Г. СпН2п +1ОН.
3. Функціональна группа карбонових кислот:
А. –ОН; Б. ─СООН В. ─СОН Г. ─СОО
4. Жири – це органічні речовини, що належать до класу:
А. спиртів;
Б. естерів; В. карбонових
кислот; Г. вуглеводів.
5.
Оцтова кислота змінює колір лакмусу на:
А. фіолетовий; Б.
червоний ;
В. малиновий;
Г. синій.
6. Гексаналь належить до:
А. спиртів;
Б. карбонових кислот; В. альдегідів; Г. жирів.
Завдання
7 – 9 можуть мати дві і більше правильні
відповіді.
7.
(0,5 б.) Укажіть властивості етанолу, що спричиняють його застосування у
фармацевтичній промисловості:
а) чудовий розчинник і
антисептик; б) має слабку наркотичну дію; в) добре розчиняється у воді.
8.
(0,5 б.) .Гліцерин застосовують для добування:
а) динаміту; б) ліків; в)
антифризів.
9. (1б.) Позначте речовини,
з якими може реагувати етиловий спирт:
А. Na; Б. СН3СООН; В. СаСО3; Г.
НCl.
10.(2б.)Закінчити рівняння
реакцій:
А. СН3СООН + Nа2СО3
→ ; В.
С7Н15ОН + О2 →;
Б. СН3 – СООН + К → ; Г.
С4Н9ОН + HCl →
11.(2б.) Здійснити
перетворення:
С2Н6 →
С2Н4
→ С2Н5ОН →
С2Н5ОNa → С2Н5Сl
12. (3б.) Обчисліть об’єм водню,
який виділиться при взаємодії магнію із
розчином оцтової кислоти масою 500г, масова частка кислоти в якому становить
6%.
ІІ варіант (Кошелєнко, Нечаєв, Кісіль, Гринь, Кузь)
Завдання
1-6 мають по чотири варіанти відповіді. У кожному завданні лише одна
правильна. ( по 0,5 б.)
1.Позначте
формулу етилового спирту:
А.С2Н5ОН; Б. НСООН;
В.СН3СООН; Г. С17Н35СООН.
2.
Загальна формула насичених одноосновних
карбонових кислот:
А. Сп(Н2О)m; Б. R1CООR2; В. СпН2п+1СООН; Г. СпН2п +1ОН.
3. Функціональна группа спиртів:
А. –ОН;
Б. ─СООН В. ─СОО Г. ─СОН
4 . Мила – це речовини, що належать до класу:
А. спиртів;
Б. естерів; В. карбонових кислот; Г.солей.
5. Яким реактивом можна скористатися, щоб
виявити пропанову кислоту серед інших речовин:
А.
лакмус; Б.спиртовий розчин йоду
;
В Сu(ОН)2; Г. бромна вода.
6. Гептанол належить до:
А. карбонових кислот; Б. спиртів;
В. альдегідів; Г. жирів.
Завдання
7 – 9 можуть мати дві і більше правильні відповіді.
7.
(0,5 б.) Укажіть властивості оцтової кислоти, що спричиняють її застосування у
харчовій промисловості:
а) добре розчиняється у
воді; б) розчин кислий
на смак;
в) змінює забарвлення
індикаторів.
8.
(0,5 б.) Назвіть галузі застосування етанолу:
а) медицина; б) агропромисловий комплекс; в) електротехніка.
9. (1б.) Позначте речовини,
з якими може реагувати оцтова кислота:
А. Mg; Б. Сu; В. Са(ОH)2; Г.
С2Н5ОН.
10.(2б.)Закінчити рівняння
реакцій:
А. С2Н5ОН
+ HCl →;
В. СН3СООН
+ Nа → ;
Б. СН3 – СООН + К2СО3 → ; Г.
С5Н11ОН + О2 →;
11.(2б.) Здійснити
перетворення:
С2Н4
→ С2Н5Сl →
С2Н5ОН
→ С2Н4 →
С2Н4Сl2.
12. (3б.) Обчисліть об’єм водню,
який виділиться внаслідок взаємодії алюмінію з розчином оцтової кислоти масою
700г з масовою часткою кислоти 10 %.
21.04 Тема. Білки як біологічні полімери. Денатурація білків. Біологічна роль амінокислот і білків.
ЗАВДАННЯ: за відео виписати хімічні властивості білків, прочитати &33.
22.04 Тема. Значення природних і синтетичних органічних сполук. Захист довкілля від стійких органічних забруднювачів.
Представлення результатів навчальних проектів
№18 «Друге життя паперу.» - Соловйов Д.
№19 «Джерела
органічного забруднення території громади (мікрорайону).» - Грєбєннікова А.
ЗАВДАННЯ:прочитати &34, с.196-197 (розгорнута відповідь на 1 питання)
28.04
Тема: Практична робота №5. Виявлення органічних сполук у харчових продуктах.
Переглянути відео «Виявлення органічних сполук у харчових продуктах»
14.04 Тема. Застосування вуглеводів, їхня біологічна роль.
Завдання:& 32 с. 185-186 виконати домашній експеримент, фото надіслати на вайбер
Навчальні проєкти надіслати на galizkaj@gmail.com (пошта)
№15 « Дослідження хімічного
складу їжі» - Олександров Є.
Завдання:
1. Розглянути
склад та функції білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, консервантів, хімічних
добавок.
2. Вивчити
вплив харчових добавок на організм людини.
3. Скласти
добовий раціон учня відповідно до потреби організму людини.
№16 «Хімічний склад жувальних гумок» - Соловйов Д.
Завдання:
1. Ознайомитися
з історією виникнення жувальної гумки.
2. Вивчити
склад та властивості жувальної гумки.
3. Вивчити
вплив компонентів жувальної гумки на організм людини.
4. Розробити
рекомендації щодо вживання жувальної гумки.
№ 17 «Хімічний склад засобів
догляду за ротовою порожниною»-Стиранець В.
Завдання:
1. Розглянути
хімічний склад засобів догляду за ротовою порожниною(зубні пасти та ополіскувачі).
2. Вивчити
дію засобів догляду за ротовою порожниною на зуби та організм.
3. Скласти
правила.
15.04 Тема. Поняття про амінокислоти.
Переглянь відео
Завдання: випиши з відео склад та будову амінокислот, їх фізичні та хімічні властивості.
08.04. Крохмаль і целюлоза –
природні полімери. Якісні реакції на глюкозу і крохмаль. Первинний інструктаж з
БЖ. Лабораторний дослід № 12,13,14.
Тема: Взаємодія
глюкози з купрум(ІІ) гідроксидом»; №13 «Відношення крохмалю до води
(розчинність, утворення клейстеру)»; №14 «Взаємодія крохмалю з йодом».
Мета: навчитися виявляти глюкозу за допомогою допоміжних сполук, а також
дослідити властивості вуглеводів.
Обладнання: штатив з пробірками, спиртівка, скляний стакан, пробіркотримач, скляна
паличка.
Реактиви: купрум сульфат, глюкоза, вода, крохмаль.
Інструктаж БЖД
1. Під час роботи виявляйте обережність, додержуйте
порядок і чистоту на робочому місці.
2. Приступайте до виконання завдання тільки після
дозволу вчителя.
3. Не допускайте потрапляння лугів на шкіру, одяг,
лабораторний стіл.
4. Будьте обережні при роботі з лугами.
5. При роботі з лугами забороняється всмоктувати
рідину в піпетку ротом. Для наповнення піпетки рідиною слід користуватися
гумовою грушею.
-
концентровані
луги виливають в раковину, після попередньої нейтралізації їх, або при розведенні водою;
6. Якщо вилитий луг, то його потрібно засипати піском,
або стружкою, потім видалити пісок, або стружку і залити це місце сильно
розведеною соляною або оцтовою кислотою. Після цього видалити кислоту
ганчіркою, вимити водою стіл і рукавиці.
7. При попаданні на шкіру лугу необхідно промити
уражену ділянку водою, потім 4% розчином оцтової кислоти, або 2% розчином
борної кислоти.
8. При попаданні в очі
лугу необхідно промити очі струменем види (великою кількістю) і
висушити рушником, після чого звернутися
за медичною допомогою
9. Підтримуйте чистоту і порядок на своєму робочому
місці.
10. Після закінчення роботи приберіть своє робоче місце
і ретельно вимийте руки.
ХІД РОБОТИ
Завдання 1. (6 бали)
1.1. Взаємодія глюкози з купрум (ІІ) гідроксидом.
У пробірку налийте з 1 мл розчин глюкози, додайте
кілька крапель купрум (ІІ) сульфату, а потім калій гідроксид; що спостерігаєте?
Підігрійте розчин в пробірці, до появи кольору. Напишіть молекулярне рівняння
реакції:
Спостереження
|
Рівняння
реакції
|
Висновок ______________________________________________________________________________________________________________________________________________
1.2. Відношення крохмалю до води (розчинність, утворення
клейстеру).
Ознайомтеся з кольором
крохмалю його хрустом при розтиранні між пальцями.
У пробірку з водою (1 мл)
помістіть скляну лопаточку крохмалю.
Вміст пробірки збовтайте. Чи
розчинився крохмаль у воді?
Спостереження
|
Рівняння реакції
|
Висновок_____________________________________________________________________________________________________________________________________________
1.3. Взаємодія крохмалю з йодом.
Підігрійте в пробірці воду
об’ємом 5 мл, і перемішуючи, влийте в гарячу воду крохмаль з водою.
Спостерігайте утворення крохмального клейстеру.
У пробірку з крохмальним
клейстером добавте краплю спиртового розчину йоду. Що спостерігаєте?
Спостереження
|
Рівняння реакції
|
Висновок _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Завдання 2. (6 бали)
Дайте відповіді на запитання:
- Порівняйте будови крохмалю та глюкози.
- Розкрийте таємниці використання кукурудзяного
крохмалю.
- Значення сахарози у хлібопекарстві.
Молодець !
ВідповістиВидалити